Så du programmet “Høflighed på 100 dage” med TV-vært Thomas Skov Gaardsvig? I det 5 program får jeg en snak med Thomas om, hvad der sker med vrede mennesker lige før de går amok. 

Vrede og vredeshåndtering

(interesseret i at se min kursusbeskrivelse – klik på linket)

Vrede og vredeshåndtering hos mænd og kvinder er et område, som jeg har stor erfaring med. Alle mennesker har brug for at kunne vise deres vrede, men nogle mennesker har problemer med at give udtryk for vreden på en konstruktiv måde. Det betyder, at den konstruktive dialog bliver udskiftet med vold. Vold kommer ikke kun i socialt dårligt stillede hjem, men i alle samfundslag. Vold har store fysiske, psykiske, sociale og økonomiske omkostninger, både for offeret, voldsmanden og samfundet.

Vrede og vredeshåndtering – behandling

Det er min overbevisning, at det ikke hjælper voldsudøveren at fængsle ham eller hende. I stedet må hjælpen hellere bestå i, at vi tager hånd om voldsudøveren ved at bearbejde adfærdsmønstre. Voldsudøveren lærer at anvende andre og mere hensigtsmæssige løsningsmodeller. Der er som regel altid en grund til at vreden opstår. Oftest handler det om afmagt hos voldsudøveren. Et eksempel kunne være at voldsudøveren har  svært ved udtrykke sig, og i dialogen med andre mister kontakten til sig selv i sin frustration over konstant at blive misforstået. Følelsen af ikke at slå til kender vi alle. Hvis det kobles til at man fx. også bliver gjort til grin eller udsat for hån vil det igangsætte interne processor, hvor det for voldsudøveren handler om flugt eller kamp. Derved mistes oftest kontakten til vores kognitive hjerne og tanker. Vi bruger vores “ur-hjerne” (primal hjerne) som er meget primitiv, handlingsorienteret og volden bliver vores kommunikationsform. Vrede og vold er ikke genetisk betinget, men er altid skabt af sociale omstændigheder. Bristede drømme og forventninger er ofte årsag til vreden, sammenholdt med at voldsudøveren kan få en følelse af skyld og skam, eller tanker som skal retfærdiggøre den aggressive handling.

Vrede og vredehåndtering – løsning

Løsningen for voldsudøveren består i at få en bevidsthed om de processor, som fører frem til vreden. Derigennem vil der komme en bevidstgørelse om hvilken der forstærker vreden, og i hvilke situationer og relationer vreden kommer. Derudover er det min erfaring, at der hos voldsudøveren ligger en masse ubearbejdede fortrængninger som kan forløses. Forløses gennem intensiv terapi som en slags ventil, og ved at få vreden ud gennem kontrollerede øvelser i terapi lokalet kan det få stor betydning for både privat og arbejdslivet.

Mit simple råd er: Stop op og tænk!Vrede

Interesseret i at deltage i en vredesgruppe? Hvis ja så send mig en besked via min kontaktformular under kontakt her på hjemmesiden.